Μία σαλάτα απλή και ελαφριά με αρώματα καλοκαιρινά είναι τούτη εδώ. Εγώ την τρώω βασικά ως κυρίως πιάτο και ας την λέω σαλάτα. Οι σαλάτες με τα ζυμαρικά μας έρχονται από την γείτονα χώρα αλλά με τους καιρούς και τα χρόνια τις έχουμε φέρει και αυτές στα μέτρα μας, το μυστικό είναι να την ετοιμάσετε 2-3 ώρες νωρίτερα και να την κρατήσετε στο ψυγείο για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Τα υλικά μας ( για 4 άτομα)
- 250 γρ μακαρόνι κοφτό (στα μέρη μου το λένε μακαροτσίνι)
- 6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3 μικρές μελιτζάνες κομμένες στην μέση
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα τέσσερα
- 2-3 κουταλιές φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1/2 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξερή ή μία φρέσκια
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι βαλσαμικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα λαχανικά μας σε ένα ταψί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στον φούρνο και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Ελέγχουμε τακτικά για να μην μας αρπάξουν. Όταν είναι έτοιμα καθαρίζουμε τις πιπεριές και τα κόβουμε σε μπουκίτσες.
- Βράζουμε το κοφτό μακαρόνακι και το κάνουμε αλ τέντε.
- Σε ένα σκεύος αναμειγνύουμε τα λαχανικά με το μακαρονάκι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας , αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όσο λάδι και βαλσαμικό ξύδι θέλουμε.
- Κρατάμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και την σερβίρουμε δροσερή.