Οι σαρδέλες είναι νόστιμο ψαράκι και έχουμε ασχοληθεί μαζί τους πολλές φορές, ήρθε η ώρα να τις κάνουμε και παστές, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία αλλά θα ανταμειφθείτε με το αποτέλεσμα και θα συνοδέψετε με αυτές τα ουζάκια σας τα όσπρια σας και τις σαλάτες σας, πάμε να δούμε πως μπορούμε να τις φτιάξουμε σε μία έκδοση που μπορείτε να διατηρήσετε για 7 μέρες (όχι ότι θα κρατήσουν πάνω από δύο)…
Τα υλικά μας
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1/2 κιλό χοντρό αλάτι
- Ξύδι
- Ελαιόλαδο
- Υπομονή
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν
- Μπορούμε να τις παστώσουμε με την ραχοκοκαλιά τους ή να τις φιλετάρουμε, προτείνω να τις κάνετε φιλέτα είναι εύκολο, αφαιρούμε το χέρι μας το κεφάλι και τα έντερα τους και πιάνουμε το ψαροκόκαλο και το τραβάμε προσεκτικά για μην ανοίξει στην μέση το φιλέτο τους.
- Βάζουμε σε ένα τάπερ μία στρώση με χοντρό αλάτι.
- Μία στρώση με τα φιλέτα της σαρδέλας…
- Μία στρώση με αλάτι…
- Στρώση με σαρδέλες…
- Και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και στο τέλος καλύπτουμε με αλάτι..
- Σφραγίζουμε το τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο. Κάθε 2 ώρες το τσεκάρουμε για να αφαιρέσουμε τυχών υγρά που έχουν βγάλει οι σαρδέλες και τα αφαιρούμε.
- Κρατάμε τις σαρδέλες στην άλμη για 36 ώρες και έπειτα μπορούμε να αρχίζουμε να τις καταναλώνουμε, τις ξεπλένουμε, τις περνάμε από ξύδι για 30 λεπτά και τις σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.
- Μπορούμε επίσης να τις διατηρήσουμε για λίγο καιρό σε σκέτο ελαιόλαδο ή να τις βάλουμε σε ελαιόλαδο αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά για να πάρουν και γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασιλικό, ρίγανη, μπούκοβο για να γίνουν καυτερές, θυμάρι κ.τ.λ.
Στην εκδοχή που βλέπετε στην πιο πάνω φωτογραφία τις έβαλα στο τσιμιτσούρι που είχα φτιάξει και μου περίσσεψε.