Σπιτικά μπέργκερ . Μας τα κανες μπιφτέκια

Συνταγή από την/τον:

Burger

Ω μάι Γκοντ ! Παραλίγο να μου κάτσει το τουθπίκι στο λαιμό! Αναφώνησε ο Μάικ , ο Καλαματιανός από την Ατλάντα , που μπορεί να είναι φαν του μουσακά αλλά άμα βρει το καλό το μπούργκερ του δίνει και καταλαβαίνει…

Τα παντός είδους  Burgers έχουν  ταυτιστεί με την Αμερική, ωστόσο πολλές χώρες μαλώνουν για την καταγωγή τους . Μεταξύ άλλων η Μογγολία ( το 1200 μΧ οι στρατιώτες του Τσένγκις Χάν μετέφεραν το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους για να μαλακώσει ) και η Γερμανία . Λέγεται ότι η λέξη  Hamburger , προέρχεται από το λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg) όπου οι ναυτικοί πριν ταξιδέψουν τύλιγαν το κρέας  σε ψωμί). Όπως και να χει ευχαριστούμε την παγκοσμιοποίηση του φαγητού !

Υλικά 

Για τα μπιφτέκια ( 6 μεγάλα) 

  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ντομάτα ξεσποριασμένη
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σ. ξύδι
  • 2 κουτ. σ. νερό
  • 1 κουτ. σ. μουστάρδα
  • 1 κουτ. σ. μαγιονέζα
  • 1 κουτ. σ. ανάμεικτα αρωματικά ρίγανη, θυμάρι μαϊντανό
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  1. αλάτι , πιπέρι .

Πως το κάνουμε

  • Σε ένα μπόλ ρίχνουμε τον κιμά , το αλάτι το πιπέρι και την φρυγανιά.
  • Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στον κιμά .
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πονέσουνε τα χέρια μας . Το μείγμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ υγρό.
  • Αναλόγως προσθέτουμε ή φρυγανιά ή νεράκι μέχρι να έχει αποκτήσει μαλακή υφή και να πλάθεται .
  • Βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα για 30 λεπτάκια .
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε και φροντίζουμε να έχουν αρκετό ύψος περίπου 2 εκατοστά.
  • Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά αναλόγως το μέγεθος τους. Αφήνουμε να ψηθούν πρώτα από τη μια και μετά γυρνάμε από την άλλη .

 

Για την γέμιση 

  • 6 ροδέλες ντομάτας
  • φύλλα μαρουλιού
  • κέτσαπ
  • μουστάρδα
  • μπέικον
  • κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες ή καραμελωμένα κρεμμύδια ( δες την συνταγή που είχαμε κάνει στη φάβα, εδώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το απλό ξύδι με μπαλσάμικο )
  • τσένταρ ή παρμεζάνα

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση (Εγώ αγόρασα  μια “μαργαρίτα” από το φούρνο που κάνει τέλεια για μπέργκερ). Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια στο φούρνο για 5 λεπτά . Αλείφουμε την μία πλευρά με κέτσαπ και την άλλη με μουστάρδα . Τοποθετούμε στο κάτω κομμάτι , το μαρούλι, την ντομάτα, το μπέργκερ και από πάνω το τυρί , το μπέικον , το κρεμμύδι ή ότι άλλο θέλουμε και καπακώνουμε .

Πάνω τουουους!!

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Σκορ: 4.3/5 (4 ψήφοι )
Σπιτικά μπέργκερ . Μας τα κανες μπιφτέκια , 4.3 από 5 βασιζόμενο σε 4 ψήφους

Leave a Reply

  

  

  

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο