Τα παντός είδους Burgers έχουν ταυτιστεί με την Αμερική, ωστόσο πολλές χώρες μαλώνουν για την καταγωγή τους . Μεταξύ άλλων η Μογγολία ( το 1200 μΧ οι στρατιώτες του Τσένγκις Χάν μετέφεραν το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους για να μαλακώσει ) και η Γερμανία . Λέγεται ότι η λέξη Hamburger , προέρχεται από το λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg) όπου οι ναυτικοί πριν ταξιδέψουν τύλιγαν το κρέας σε ψωμί). Όπως και να χει ευχαριστούμε την παγκοσμιοποίηση του φαγητού !
Υλικά
Για τα μπιφτέκια ( 6 μεγάλα)
- 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 ντομάτα ξεσποριασμένη
- 1/2 κρεμμύδι
- 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σ. ξύδι
- 2 κουτ. σ. νερό
- 1 κουτ. σ. μουστάρδα
- 1 κουτ. σ. μαγιονέζα
- 1 κουτ. σ. ανάμεικτα αρωματικά ρίγανη, θυμάρι μαϊντανό
- 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι , πιπέρι .
Πως το κάνουμε
- Σε ένα μπόλ ρίχνουμε τον κιμά , το αλάτι το πιπέρι και την φρυγανιά.
- Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στον κιμά .
- Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πονέσουνε τα χέρια μας . Το μείγμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ υγρό.
- Αναλόγως προσθέτουμε ή φρυγανιά ή νεράκι μέχρι να έχει αποκτήσει μαλακή υφή και να πλάθεται .
- Βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα για 30 λεπτάκια .
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε και φροντίζουμε να έχουν αρκετό ύψος περίπου 2 εκατοστά.
- Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά αναλόγως το μέγεθος τους. Αφήνουμε να ψηθούν πρώτα από τη μια και μετά γυρνάμε από την άλλη .
Για την γέμιση
- 6 ροδέλες ντομάτας
- φύλλα μαρουλιού
- κέτσαπ
- μουστάρδα
- μπέικον
- κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες ή καραμελωμένα κρεμμύδια ( δες την συνταγή που είχαμε κάνει στη φάβα, εδώ μπορούμε να αντικαταστήσουμε το απλό ξύδι με μπαλσάμικο )
- τσένταρ ή παρμεζάνα
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση (Εγώ αγόρασα μια “μαργαρίτα” από το φούρνο που κάνει τέλεια για μπέργκερ). Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια στο φούρνο για 5 λεπτά . Αλείφουμε την μία πλευρά με κέτσαπ και την άλλη με μουστάρδα . Τοποθετούμε στο κάτω κομμάτι , το μαρούλι, την ντομάτα, το μπέργκερ και από πάνω το τυρί , το μπέικον , το κρεμμύδι ή ότι άλλο θέλουμε και καπακώνουμε .
Πάνω τουουους!!
[…] Τα παντός είδους Burgers έχουν ταυτιστεί με την Αμερική, ωστόσο πολλές χώρες μαλώνουν για την καταγωγή τους . Μεταξύ άλλων η Μογγολία ( το 1200 μΧ οι στρατιώτες του Τσένγκις Χάν μετέφεραν το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους για να μαλακώσει ) και η Γερμανία . Λέγεται ότι η λέξη Hamburger , …read more […]